dilluns, de febrer 04, 2008

CORAL ROMPUT

Ahir vaig anar al Teatre Lliure a veure l'adaptació de Joan Ollé del "Coral Romput" de Vicent Andrés Estellés, un dels millors, sinó el millor, poeta en llengua catalana del segle XX. El Coral Romput d'Estellés és una text introspectiu escrit per l'escriptor de Burjassot quan tenia 33 anys just desprès de la mort de la seva filla de quatre mesos. Certament aquest és un text molt intens tant per les reflexions que en fa l’autor, per com recull i articula les mateixes, així com per la riquesa del llenguatge emprat per transmetre tot el conjunt d'emocions que Estellés expressa línia rere línia.

L'adaptació de Joan Ollé, arriscada d’entrada pel fet de que ja per si es difícil teatralitzar un poema, encara és més difícil fer-ho a partir de l'adaptació poètica i musical que en varen fer Ovidi Montllor i Toti Soler l'any 1979 al disc "Ovidi Montllor diu Coral Romput", una obra de meravellosa qualitat en el que el ben volgut i desaparegut artista d'Alcoi recita de forma magistral a Estellés als acords del també magistral guitarrista Toti Soler.

Fou la d'ahir una d'aquelles peces de aquelles de les que fan cultura amb majúscules, ja que d'una banda tenim "totems" com Estellés, Ovidi Montllor, Toti Soler i Joan Ollé, s'ha d'afegir el repartiment, igualment de luxe, amb Pere Arquillué, Eduard Farelo, Joan Anguera, Montserrat Carulla entre d’altres, en una actuació que va emocionar a tots els presents, es varen vendre totes les entrades, a la Sala Fabià Puigserver del Teatre Lliure. Una peça del tot inoblidable, un autor cabdal, unes actuacions perfectes, una direcció creativa i estupenda, un recital emocionant i una musica sensible i sensual és el que fou el Coral Romput, però sobretot és l’expressió d’una cultura rica, d0una cultura viva i d'una cultura universal i que sobretot s’escriu amb majúscules.

Aquí teniu un fragment del Coral Romput recitat per Ovidi Montllor i musicat Toti Soler, fet que permet recollir tota l'essència de l'obra d'Estellés.