dissabte, de gener 12, 2008

THIS IS ENGLAND

Fa un dies el Jordi des de la seva Talaia ens va proposar a totes i tots els Parranderus anar a veure la darrera pel·lícula de Shane Meadows "This is England" que es una aproximació al mon dels skinsheads de principis dels anys 80.
Jo he anat a veure-la avui i tot que tenia les meves reticències al respecte, pel tema que es tractava, la veritat és que m'ha sorprès molt gratament. Primer de tot per com el director ha plantejat la trama de la cinta, ja que d'una banda aprofita les experiències explicades en primera personal pel personatge principal, Shaun, un nen de 12 anys que ha perdut recentment al seu pare en la Guerra de les Malvines (paper interpretat de forma impecable pel debutant Thomas Turgoose, que va perdre la mare just quan finalitzà el rodatge motiu pel qual la pel·lícula està dedicada a ella), per fer un film biogràfic, ja que tal i com el propi director ha reconegut molta part de les situacions que es recullen estan inspirades en les seves pròpies experiències i segon perquè a més de ser una cinta on es vol fer una aproximació al món dels skinsheads d'inicis dels anys vuitanta del segle passat, també es una cinta que vol recollir històries humanes i que defuig dels típics tòpics als quals fàcilment podria caure la cinta, més tenint en compte el fil conductor

Així un per damunt d'estètiques i per damunt d'altres coses, el que trobem son persones que busquen un lloc en aquest món, motiu pel qual intenten sentir-se part d'alguna cosa. Es així quan el protagonista, Shaun, es troba amb un grup de nois amb conductes que en aquell moment eren considerades marginals i fora de lo "normal", uns skinsheads molt més gran que ell i que veuen cerveses i fumen porros, vol entrar a formar part del grup, ja que per primer cop ha trobat algú que es preocupa d'ell realment. Aquest fet el porta a viure experiències inedites i noves, però l'aparició de Combo (interpretat de forma magistral per Stephen Graham), un skin racista que acaba de sortir de la presó, trenca la unitat del grup. Aquest esdevé com un "pare" per a Shaun i el porta a conèixer l'altre cara de la moneda, fins al punt que el fa viure experiències que per edat no li pertocarien i que el fan entrar de ple en una nova etapa de la seva vida.

Finalment dir que hi han dos aspectes que destaquen per si sols a la pel·lícula, d'una banda la més que potent banda sonora que ens trasnsporta de ple a aquells dies i d'altra banda el fet de que és una cinta que tracta molts altres temes dels que he comentat a més d'aconseguir recollir, fet no gens fàcil, l'ambient asfixiant que es vivia al Regne Unit de principis dels anys vuitanta. Aquell era un Regne Unit en plena ebullició juvenil d'una banda (com ho mostra l'aparició del fenomen de les "bandes urbanes" com els punk o els skin), però també una societat en plena crisis econòmica, social i moral, governada per una de les més reaccionaries i conservadores politiques que mai hagin tingut, Margaret Thatcher (encara son molts els que intenten saber com fou possible que la classe obrera britànica confiés cegament en aquella que era la seva enemiga). Tot aquest ambient queda fidelment reflectit en l'introducció del film, on es succeeixen imatges d'aquella època, i que ens transporten tot aquell ambient, mentre sona la genial cançó dels Toots & the Maytals "54-46 Was My Number". Com a anècdota dir que la pel·licula té un "petit error": està ambientada a l'estiu de 1983 i la Guerra de les Malvines es succeí entre l'abril i el juny de 1982 i al llarg de la pel·lícula sembla que la guerra s'estigui produint mentre dura el film. Tot i això "This is England" és una pel·lícula per veure i recomanar.