dimarts, de maig 29, 2007

LA VIDA DELS ALTRES

Fa poc vaig anar a veure una pel·lícula que és molt difícil que deixi indiferent a tot aquell que vagi a veure-la. Es tracta del film alemany “La vida dels altres” (Das Leben der Anderen) dirigida pel director Florian Henckel-Donnersmarck i amb Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch, Ulrich Tukur.

L’espectador tant bon punt quan comença la pelicula fa una inmersió a la vida de la ja extinta República Democràtica Alemanya (Deutsche Demokratische Republik) dels anys 80 del segle passat. Així ens endinsem a una vida controlada per un regim repressor que mitjançant el Ministeri de la Seguretat de l’Estat, la temuda Stasi, que comptava amb uns 100.000 membres i amb més de 200.000 confidents, provocava una sensació de paranoia col·lectiva per tal de detectar i neutralitzat els possibles enemics que volien acabar amb el “socialisme” i amb el regim alemany oriental. El més interessant de tot és que aquest capbussament es produeix mitjançant el testimoni en primera persona d’un agent de la Stasi, el capità Gerd Wiesler (Ulrich Mühe), que rep l’encàrrec de vigilar la vida de dos tòtems culturals de la RDA, el poeta Georg Dreyman (Sebastian Koch) i la seva companya sentimental Christa-Maria (Martina Gedeck), una atractiva actriu que ha de patir l’assetjament sexual del ministre de cultura comunista.

A partir d’aquell moment el capità Wiesler va endinsant-se a “la vida dels altres” fins a tal punt que les injustícies que pot contemplar el porten a replantejar la seva fidelitat a un regim totalitari i en decadència.

Sense cap mena de dubte una gran pel·lícula, que va endur-se de forma més que merescuda l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa l’any 2006 i que més enllà d’apropar-nos a la vida de la RDA també obre el dubte sobre les obscures intencions que determinats estats mostren en voler controlar la vida dels seus ciutadans.