dilluns, de setembre 03, 2007

SALVADOR ALLENDE

Avui a les 22 hores (i demà a les 12 hores) el Canal 33 dona el documental de Patricio Guzman "Salvador Allende" que és una aproximació a la figura humana i política del president socialista xilè. El documental fa un recorregut per la seva vida i la seva progressió política partint així d'un jove Allende que influenciat per una anarquista italià defensa un socialisme d’arrel burgesa que pretenia reformar l'Estat xilè a finals dels anys trenta del segle passat, tot veient-se la seva evolució fins a veure a un Allende que defensa un socialisme d'arrel popular i amb una clara voluntat de transformar la societat per construir la societat socialista de forma pacífica i democràtica.

Molts dels integrants de les esquerres han qualificat com a "il·lús" i "somniador" a Salvador Allende per defensar la construcció del socialisme per vies democràtiques. Però molts d'aquests que han criticat sovint a Allende i al seu legat polític, sovint han volgut oblidar que Allende va portar a terme autèntiques polítiques socialistes que pretenien transformar la societat xilena en una societat socialista més justa i equitativa, que s'estava construint de forma democràtica i per la voluntat dels seus integrants. Aquells que criticaven i critiquen a Allende son els que sovint van renunciar als seus principis d’esquerres per defensar postures teòricament socialdemòcrates, però els seu comprimís amb el capital no els hi permès més que portar a terme polítiques social liberals.

Interessa fer creure que el socialisme es una doctrina morta, que es impossible que es pugui portar a terme. Per descomptat la "via xilena" encara es mes impossible que s'intenti portar a terme de nou en cap altre indret. Aquells que es diuen "experts" ens apunten que la experiència ens diu que va ser una mala opció. Clarament no estic d'acord amb aquestes dues afirmacions. Crec en el socialisme com a única opció política per transformar la societat en una societat més justa i per superar el model social imperant basat en la societat de consum. A més crec en la necessària presa de consciencia dels integrants de la societat per arribar així a una massa humana que no estigui alienada i sigui ben conseqüent de quins son els passos a donar per construir una societat més justa, una societat on el interès de la majoria prevalgui sobre el interès de les oligarquies minoritàries. Dins d'aquest plantejament crec que es possible arribar a la construcció del socialisme per vies democràtiques, tal i com Salvador Allende va intentar portar a terme. D'aquí que el documental d'avui tingui un valor doble, d’una banda per saber millor qui era el personatge històric, d’altre banda per saber que aquesta és una opció més que vàlida avui en dia, només cal voluntat de construir un projecte seriós que sigui el reflex de les reivindicacions de la majoria dels sectors socials, que malauradament son els més desafavorits.