dijous, de juliol 05, 2007

THE CORPORATION

Ahir vaig veure un d'aquells documentals que et deixen del tot atordits i sense respiració, ja que et mostren com són les coses realment i com s’està desenvolupant el nostre món. Aquest documental, anomenat “The Corporation” (La Corporació en català) no fa referència a la Corporació de Radio Televisió de Catalunya, sinó a les corporacions mundials que controlen l'economia mundial i dirigeixen els destins del sistema polític econòmic capitalista en el qual ens trobem inserits i immersos tots aquest que vivim en aquesta societat d’opulència.


Aquest documental està dividit en tres capítols d'una hora cadascun d'ells. El primer que van donar ahir té el nom de "La patologia del comerç" i es dedica a buscar quins són els orígens de les corporacions i com aquestes s'han desenvolupat al llarg dels prop de 150 anys d’existència fins els nostres dies, tot mostrant-nos quins són els mecanismes que tenen aquestes per obtenir els seus recursos i beneficis, ja sigui mitjançant l'explotació de la ma d’obra barata a països com Guatemala, la Xina o d'altres, on es produeixen productes amb un cost aproximat de 0.70 centaus de $ que en el mercat es vendran posteriorment per 100 $, fet que ens permet fer-nos una idea de quins són els beneficis que obtenen les corporacions arreu del món amb les seves activitats. En aquest sentit apareixen tot un seguit de "consellers" i agregats de les corporacions que intenten explicar quina és la lògica dels directius de les corporacions per actuar com actuen i perquè basen els seus beneficis i els seus guanyis en la misèria dels altres.

En aquest capítol també s'analitzen els efectes que provoquen les accions que es porten a terme des de les corporacions, ja sigui en el medi natural, com pot ser la contaminació, la desforestació i l'extinció d'espècies animals i vegetals, com també els efectes que tenen les accions d'aquests "individus amb personalitat jurídica" (que és com hom defineix al documental a les corporacions) en els éssers humans de forma directa o indirecta, ja sigui pels efectes dels productes químics o pel consum de productes modificats genèticament. Així se'ns mostra des de quins han estat els efectes que es poden produir quan una empresa inventa un producte farmaceutic que augmenta de forma increïble la producció de llet de les vaques, tot i que aquestes acabin tenint una malaltia que s'acabarà transmitent als humans o com la continua utilització de productes químics hagi estat un dels factors apuntats per bona part dels experts per explicar que un de cada tres persones tinguin al llarg de la seva vida algun tipus de càncer.

Els altres dos capítols "Oportunitat eterna" i "Mercats lliures" en breu es donaran els dos propers dimecres al Canal 33 al voltant de les 19:30 hores i les 00:00 hores. Sense cap mena de dubte serà qüestió de veure aquests capítols i prendre consciència de com estem alterant el nostre medi i com anem avançant cap el "col·lapse total" si no som capaços de buscar models, ja no sostenibles, sinó diferents de desenvolupament de la societat humana, ja no per evitar el que sembla inevitable, sinó per garantir la pervivència de l'espècie humana i de la resta d'espècies animals del planeta.

2 comentaris:

Artuditu ha dit...

El vaig veure a la sessió de les 12, i em va resultar tant interesant, que tot i estar mort de son, no vaig poder plegar de veure'l.

Un documental altament recomenable i que fa rumiar força.

Cosmorural ha dit...

Si, realment es un dels millors documentals que he vist mai. Crec que aquests són els que s'han de tenir a casa guardats per mirar-los de tant en tant. Salut!!!