diumenge, de juliol 22, 2007

EI, ON S'HA FICAT EL MEU PAIS?


Ei,on s'ha ficat el meu país? Aquesta és una pregunta que sovint moltes persones és plantegen arreu del món en referència a la situació del seu país, del lloc on han crescut i per tant l'indret, paratge i de la cultura que els ha influït per ser com són com individus dins d'un ambient determinat per unes tradicions i costums que s'han transmès de generació en generació amb més o menys sort.

Aquesta pregunta també és el títol del darrer llibre que he llegit i que és obra de Michael Moore, el polifacètic escriptor, director de cinema i activista polític estatunidenc conegut internacionalment per les seves pel·licules "Bowling for Columbine" i "Fahrenheit 9/11" que retracten a la societat estatunidenca al voltant del controvertit tema de la possessió d'armes i sobre la intervenció militar dels EUA a Iraq, així com el paper jugat per l'administració de G. W. Bush ençà els atacs terroristes de l'Onze de setembre de 2001.

A "Ei, on s'ha ficat el meu país?" Michael Moore és centra a donar arguments als estatunidencs perquè no votessin a Bush a les eleccions de 2004, motiu pel qual es dedica a repassar tot un seguit d'aspectes que van des del paper de l'administració Bush en relació al perill d'atac terrorista que ja apuntaven els serveis secrets estatunidencs abans del 11-S i que no van ser tinguts en la deguda consideració per part dels republicans neocons de l'administració Bush, igualment també fa un recorregut dels innombrables negocis que té el pare de G. W. Bush, l'ex-president G. W. H. Bush amb els saudites i en concret amb la família Bin Laden, així com el fet excepcional que suposà que l'endemà mateix de l'atac del 11-S els membres de la família Bin Laden, així com els membres d’altres ciutadans saudites influents presents al territori dels EUA fossin autoritzats a deixar territori estatunidenc sense que se'ls sotmetés a cap mena d’interrogatori, tot i que la majoria dels terroristes del 11-S eren ciutadans saudis també.

Però Michael Moore va més enllà i fa d'aquest un llibre que vol servir de denúncia sobre quina és la situació econòmica, política i social dels EUA, motiu pel qual no dubta en parlar de les multimilionàries estafes fetes per amics i gent propera a la família Bush, com per exemple el cas Enron, que va deixar a milers de persones sense els seus estalvis que havien invertit en els fons d’inversió de Enron o altres empreses que com aquesta han especulat a la Borsa obtenint milions i milions de dòlars que han anat a parar als comptes corrents d’uns directius que no han dubtat en timar a aquells que els hi confiaven els diners amb l’esperança de multiplicar els seus petits estalvis. Igualment et deixa del tot bocabadat altres aspectes que denúncia l'autor com el fet de que moltes empreses multinacionals facin assegurances de vida als seus empleats perquè arribat el moment ells i no les famílies puguin cobrar les grans indemnitzacions.


En definitiva, és aquest un llibre de denúncia del sistema capitalista salvatge que els neo-conservadors que avui en dia governen els EUA han afavorit, un sistema que ha deixat al marge a moltes persones que han vist com el seu poder adquisitiu s’anava esfumant, un sistema que ha liquidat en sentit literari bona part del sistema educatiu i sanitari universal que existia als EUA, un sistema que també ha liquidat la indústria estatunidenca en detriment de la inversió en altres zones del planeta on els grans capitals representats per les grans corporacions obtenen increïbles beneficis, un sistema que ha atacat a la classe mitja en tots els sentits, una classe mitja alienada per la publicitat, pel consum i sobretot per la por que s’ha estès per què un atac terrorista es pugui produir en qualsevol moment i en qualsevol indret, por que convenientment el govern dels EUA amb Bush al capdavant i amb el suport de tots el poder econòmics, mediàtics i fàctics s'han encarregat de difondre per la societat dels EUA per tal de tenir-los ben despistats mentre els hi van treien els seus diners i els hi van retallant les seves llibertats.


Encara que amb aquest llibre Michael Moore volia crear una consciència a aquesta mateixa societat estatunidenca per acabar amb l’administració republicana a les eleccions de 2004, el llibre també pretenia i pretén ser un reflex de quina és la situació que es viu als EUA ençà del 11-S. Com hom sap G.W. Bush va ser elegit en una de les eleccions amb més nivell de participació de les darreres eleccions celebrades a aquell país. En certa forma els sectors opositors a Bush és van mobilitzar i van aconseguir millors resultats que a les eleccions de 2000, però els votants dels republicans també van ser més, posant en evidència que avui en dia, per molts motius la societat estatunidenca és una societat dividida. A més tal i com ho demostren les eleccions legislatives de 2006 els demòcrates sembla que han recuperat bona part del crèdit perdut i han aconseguit la majoria a les dues cambres legislatives dels EUA, el Senat i el Congrés, quan es preparen pel imminent inici de la campanya electoral que podrà permetre que els demòcrates desplacin d’una vegada per totes als republicans neo-conservadors de Bush, Cheney i tota aquesta colla que haurien de ser jutjats entre d'altres crims com a criminals de guerra.

Mentre arriba el dia de l'inici de la campanya i estic atent als moviments del Michael Moore activista, que per cert ha estrenat una nova pel·lícula "Syko", on parla del sistema sanitari dels EUA, us recomano aquesta lectura, ja que crec que aquesta us permetrà conèixer la realitat dels EUA de més a prop, a la vegada que també pot servir com a eina de conscienciació i de coneixement per prevenir-nos pels intents que alguns polítics neoliberals vulguin portar a terme al nostre país, tot això assegurant-vos que passareu una estona agradable i molt divertida, ja que Michael Moore es d'aquelles persones que consideren que la creació de la consciència individual també es pot i en certa forma s'ha de fer, des de l'humor i sobretot des d'una visió desdramatitzada de les coses.

2 comentaris:

patnuvial ha dit...

molt bo traball,ben resolt,salutacions y fins la propera.

patnuvial ha dit...

ah y el video molt bo tambe