dimecres, de juliol 25, 2007

I SE'N VA ANAR LA LLUM


Era un dilluns pel matí del mes de juliol al volt de les deu del matí. Realment no era molt diferent que cap altre dilluns, però al cap d'uns minuts si que seria un dilluns diferent, com a mínim per a molta gent.
Cap a les deu i poc se'n va anar la llum. Primer sorpresa, desprès inquietud ja que la llum no tornava i desprès..., desprès impotència i ràbia per no saber ben bé que passava i veure com durant hores i hores la situació es perllongava.


Van ser més de 42 hores sense llum, sense poder fer-ne ús de tots els aparells, enginys i estris elèctrics als quals ja ens hem acostumat i depenem certament en el nostre dia a dia.

De tot el que ha passat, de la manca de serietat de les companyies, de la manca de diligència d'aquestes i de les administracions i fins i tot de la inconsciència de bona part de la ciutadania es poden extreure moltes lectures. Jo n'he extret les meves i no m'estaré de dir-les.

Primer de tot s'ha de dir que l'empresa, en règim de monopoli (Visca el lliure mercat!!!) que subministra electricitat a les llarcs de Barcelona es FECSA – Endesa, empresa valorada més o menys en uns 46.000 milions de € (que ràpid que es diu), però aquesta empresa no s'encarrega de gestionar la xarxa, cosa que ho fa Red Electrica Española, empresa privada que compta amb un 20 % de participació estatal i que és gestionada molt "diligentment" per Luis Atienza, antic Ministre d'Agricultura entre els anys 1993 i 1994 i que ha estat dels pocs que ha donat la cara al llarg de tota aquesta crisis energètica.

Així doncs el panorama és el següent. A totes les llars catalanes i en aquest cas a les de Barcelona, qui subministra electricitat és FECSA – Endesa, però no amb les seves infrastructures, sinó amb les de Red Elèctrica, que l'únic que rep a canvi de oferir el subministrament és el pagament d'un lloguer de la xarxa, que ves per on ho acaba pagant l'usuari, ja que a la nostra factura de la llum que hi paguem consten conceptes de "lloguer o ús de xarxa", per tant qui es garanteix el benefici en aquest cas és Endesa (ha aconseguit en el primer trimestre del present any quasi 320 milions € nets de benefici) i qui no es garanteix molts beneficis és Red Electrica Española.


Així quan la demanda i el consum d'energia augmenten és Red Electrica i per tant l'Estat qui ha de construir més xarxes i qui factura més electricitat és Endesa, ja que és qui produeix i Red Electrica nomès transporta l'energia. Com la producció d'electricitat la té a Catalunya en regim de monopoli Endesa (torno a dir: Visca el Lliure Mercat!!!), aquesta multinacional es qui garanteix el subministrament a les llars catalanes i en aquest cas de Barcelona.

Ara bé, el que va passar el dilluns 23 de juliol va ser que Endesa va haver de tallar el seu subministrament per un incendi que es va produir per curtcircuit a una sub-estació (la del Passeig Maragall) ja què s'havia caigut un cable a l'estació de Collblanc. Encara ningú ha sortit a donar la cara al respecte i la nostra classe política intenta amagar les vergonyes dient que ells no son responsables i donant les culpes a les Elèctriques, quan ells i només ells van ser els responsables de permetre que es fessin les privatitzacions que es van fer i han permès que qui ha de fer inversions siguin les administracions mentre que qui es porten els beneficis sigui el capital en forma de l'empresa de torn.

Aquesta és la base de l'estat capitalista en el que vivim i el que ha passat aquest dilluns seria en el mal dels casos quelcom considerat com "collaterals damages". Així mentre uns s'omplen el pap, els altres han de rascar-se la butxaca i destinar parts dels ingressos del pressupost general de l'Estat a infrastructures (torno a repetir, que no aporten cap benefici directe a l'Estat i si a empreses privades com Endesa, Iberdrola,...), diners que es podrien dedicar a millorar la qualitat de l'educació, de la sanitat, dedicar més inversions a I+D, construir més habitatge oficial o fer altres tipus d'inversions com augmentar els ajuts socials. Però no, tenim un Estat capitalista que quan s'han d'invertir diners ho fa ell per compte seva i sempre amb la màxima de que el capital obtingui beneficis. Aquesta és la dinàmica del capitalisme salvatge que gaudim tant dolçament.

L'apagada de dilluns i el fet de que dimarts i bona part de dimecres encara hi hagués gent sense llum no es cap problema per Endesa, tot i que van fer el "paripé" i van sortir dient que ho intentarien solucionar "el més aviat possible". Però quan van veure que el problema era molt més seriós, aleshores van intentar solucionar el problema col·locant generadors elèctrics, fet que ha permet solucionar de forma parcial el problema i ha evitat una revolta de la gent contra l'apagada i la manca de preocupació mostrada per Endesa. Tot i que a la pràctica totalitat de les llars barcelonines hi hagi llum avui en dia, encara son molts els que no tenen el subministrament restablert, ja que els generadors només són una solució que intenta amagar que a la xarxa encara no hi ha llum.


El drama que s'amaga darrera de tot això és que les administracions son del tot impotents i incapaces de fer alguna cosa davant de les multinacionals. Sinó qui és el polític que te allò que no sona per posar a una multinacional espanyola com Endesa valorada en 46.000 milions de € en el seu lloc i exigir-li responsabilitats de veritat i no acceptar que pagui indemnitzacions entre 60 € i 300 € que és el que esta oferint i que son un insult a la gent que ha patit la seva manca d'escrupols i principis ètics més elementals.

Malauradament crec que en aquest sentit ja fa temps que s'hi va anar la llum entre la nostra casta/classe política.