divendres, d’agost 03, 2007

FAST FOOD NATION

Ahir l'Anda i el qui escriu varem anar a veure "Fast Food Nation", una pel·licula de Richard Linklater, que es basa en el llibre del mateix nom obra de Eric Schlosser.

Aquesta pel·licula, tal i com ja apunta el seu nom, es dedica a fer un recorregut per la cara menys amable de les Corporacions estatunidenques de menjar ràpid, però lluny de fer-lo en format documental, cosa que li podria donar una certa creibilitat al basar-se en fets i suposits demostrables, es fa mitjançant un format estandard de film, de pel·lícula que utilitza les diferents històries que s'entrecreuen per tal de fer arribar un missatge clar als espectadors i que no per això deixa de ser menys verídic.

La pel·lícula comença amb Don Anderson (Greg Kinnear) un executiu de Mickey's (una corporació de menjar ràpid, alter ego de les grans corporacions del sector), que rep l'encarrec de visitar les instal·lacions de UMP, l'empaquetadora de carn de Cody, Colorado, que elabora el producte estrella de la corporació, la Big One, per veure si son certs els informes independents que han provat que a les Big One hi ha literalment merda.

Paral·lelament es mostra quin és el camí que han de fer els nombrosos treballadors mexicans que arriben a els EUA gràcies als "coyotes" per treballar de forma clandestina a l'empaquetadora i altres empreses de la zona. Així Don Anderson fa la visita de rutina a la UMP, però com no acaba de veure tot clar parla amb un els ramaders que ven carn a la UMP i aquest li apunta que efectivament hi ha merda a la carn; els excrements de les vaques que son sacrificades, ja que la manca de preparació dels treballadors, així com la voluntat dels propietaris de l'empresa de no deixar "d'aprofitar res", fa que finalment les Big One tinguin un component "especial", tot i que els alegres consumidors mai acabaran de desxifrar quin és aquest.

Sobre aquesta trama la pel·licula toca molts altres temes interessants, com poden ser el de l'inmigració, el de les condicions laborals dels nouvinguts, de la hipocrèsia de les corporacions, així com el desconeixement de la majoria de la població, que viuen aliens a una realitat molt més crua i plena de merda, més de la que ells es poden arribar a imaginar.

També vull destacar el paper d'alguns destacats actors com Bruce Willis (en un sorprenent paper d'executiu de Mickey's, fent de d'autèntic "fill de puta", defensor de les pràctiques més que dubtoses que porten a terme les corporacions) o Ethan Hawke, en el paper d'activista anti-fast food o a Kris Kristofferson, interpretant al ramader que explica la cara oculta del sector a l'executiu de Mickey's.

Si teniu temps i voleu passar veure la cara menys amable de les grans marques de "Fast Food" aneu a veure aquesta pel·lícula, segur que no us deixa indiferent.