dilluns, d’agost 06, 2007

MENJA SA! MENJA FRESC! MENJA BO! MENJA MERDA!
Sovint apareixen notícies que aviat cauen a l'oblit perquè interessa ràpidament passar pàgina. Avui ha sortit una noticia que fa bo allò de que "la realitat sovint supera la ficció".
Segons sembla Nestle, la multinacional suïssa que és la corporació agroalimentària més gran de tot el món, amb tot el que això suposa, ha retirat a de Madrid, Aragó, Galicia i Euskadi tot un seguit de iogurts i formatges frescos amb fruites fabricats per Lactalis Nestlé Produits Frais (LNPF) que contenien un espessidor contaminat.

Anem per pams. Quines són les substàncies contaminants presents en aquests productes? D’una banda tenim la Goma de Guar. Aquesta s'aconsegueix a partir del Guar, una planta de farratge originària del Sud-est asiàtic i que es cultiva de forma massiva als EUA, ja que pel què sembla aquesta lleguminosa produeix uns grans que es converteixen en farina, que al combinar-se amb l'aigua dona com a resultat un gel saciant que arriba a absorbir la seva substància fins a un 50%, essent utilitzat en medicaments per tractaments contra l'obesitat i per reduir el colesterol.


D'altre banda tenim el Pentaclorofenol o PCP, que és un producte químic, d'ús limitat i prohibit si es vol utilitzar com a biocida, essent altament perjudicial per la salut humana i el medi ambient. La seva utilització es limita al tractament de fustes, però aquestes mai podran arribar a ser destinades a qualsevol ús que pugui permetre aquesta substància entrar a la cadena alimentària humana, havent una legislació molt estricta al respecte.

He mirat les notícies al respecte, i desprès de llegir un, dos i més de cinc diaris (tots a la xarxa), he vist com curiosament coincideixen en donar la noticia en el mateix format, arribant a utilitzar les mateixes paraules quasi en un 95% dels casos. Així s'apunta que "els serveis d'alerta europea van comunicar dissabte a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) la possible distribució a Espanya de productes lactis que poden contenir goma de guar, un additiu alimentari que està suposadament (veiem la cautela dels redactors al utilitzar els termes "possible" i "suposadament")contaminat. Aquest producte conté dioxines en nivells superiors als acceptats a la UE, a més de portar pentaclorofenol, un fungicida utilitzat pel tractament de la fusta i que està prohibit a la UE.". Més endavant s'apunta que "Les autoritats franceses, que van ser les que van llançar l'alerta difosa per Brussel.les, han assegurat que les concentracions de contaminants no suposen cap risc per a la salut pública. No obstant, aquestes dioxines són acumulatives i causen efectes tòxics si se n'ingereixen "quantitats massives" o es prenen de forma molt repetida."

O sigui que tenim d'una banda una alerta per retirar un producte que no està en bones condicions, però no ens diuen perquè aquests productes tenen una substància que s'utilitza en medicaments contra l'obesitat i contra el colesterol. Tampoc apunten com ha arribat a haver Pentaclorofenol als iogurts i formatges, ni amb quin estudi, control o informe han detectat aquestes substàncies, així de quin organisme ha sorgit aquesta alarma. Desprès no em queda clar com és que si resulta que una d'aquestes substàncies es tòxica per la salut humana poden dir que la seva ingesta és inofensiva. Aleshores per què retiren aquests productes? Si no és nociu no han de témer res ni provocar cap alarma, no? No sembla que tot plegat és una mica contradictori?

Bé, seguim, ja que com he dit, totes les noticies que he llegit diuen el mateix en contingut i en paraules, sorprenentment aquest és un dels pocs casos de la història on els redactors dels diaris s'han posat d'acord en el redactat, contingut i interpretació de la noticia. Així es diu que "Fonts de la firma Nestlé van assegurar ahir que tots els productes afectats per l'espessidor havien estat retirats "voluntàriament" del mercat i substituïts per altres amb aquest additiu en perfecte estat, o sigui que el possible risc per a la salut a causa de la seva ingesta és "nul". També van afegir que si algú hagués ingerit formatge fresc d'algun dels lots suposadament danyats, no correria cap perill perquè "són mínimes les traces" de l'additiu.". Torno a dir, que em sembla una incongruència que si el producte no suposa cap perill per la nostra salut, perquè motiu s'ha de retirar, no?

El que és més sorprenent és que no es parli del Pentaclorofenol i com un producte que es limita molt el seu ús als tractaments de fusta pugui arribar a estar dins dels iogurts i els formatges frescos retirats. És increïble com les autoritats ràpidament han sortit al pas d'aquest afer i no li han donat cap importància no fent res al respecte, ja que no s'ha obert cap investigació per veure on, com, quan i perquè s'han originat aquestes anomalies. Certament ha estat una noticia crec que altament preocupant i que ha passat més com un soroll de fons que ràpidament ha desaparegut de l'actualitat informativa, que no com una notícia que hauria de preocupar a l'opinió pública i que hauria de generar un intens debat sobre el que i com mengem. Sembla que aquí no ha passat res.

Ves a saber que és el que mengem i de que estan fets tot uns productes que son presentats com "naturals", "fets per l'avia" i jo no se quines més xorrades. Sé que aquesta és una forma de marketing per intentar recuperar un cert sentit d'uns móns que han desaparegut o estan desapareixent, però el que em toca més la moral és la impunitat d'aquestes multinacionals que ens estan donant merda i com nosaltres ens la mengem sense que passi res i ningú els intenti controlar seriosament. Això si, tots tenim la sensació que ells ens vigilen per la nostra seguretat.