dilluns, d’agost 20, 2007

UNA VERITAT INCOMODA O EL PRELUDI DE LA TRAGÈDIA

Fa poc he pogut veure la pel·lícula "Una veritat incomoda" (An Inconvenient Truth) que va guanyar l'Òscar 2006 al millor documental i que ens parla de l'escalfament global i com aquest pot tenir conseqüències del tot imprevisibles.


Aquest és un documental protagonitzat per Al Gore, antic vice-president dels Estats Units que li van fer perdre les eleccions presidencials de l'any 2000 enfront del megalòman Gheorge W. Bush. En ell ens parla de l'escalfament global, de quines han estat les seves causes i sobretot de quines estan essent i seran les seves conseqüències, tot essent un documental del tot interessant per prendre consciència tots nosaltres com a civilització del problema al que ens hem d'enfrontar respecte a aquest tema. Sense cap mena de dubte aquest documental com a eina divulgativa i educativa està molt ben fet i és molt interessant.

El que és més interessant, però, és qui ha fet aquest documental. El senyor Al Gore, com ja he apuntat fou vicepresident a l'administració del darrer presidents demòcrata dels EUA, el senyor Bill Clinton. No deixa de ser curiós que el mateix que ens parla de l'escalfament global, quan era vicepresident i formava part de l'administració Clinton es va negar a signar el Protocol de Kyoto, protocol mediambiental que lluny de solucionar els greus efectes que provoquen les activitats humanes al nostre planeta, el que intenta és pal·liar en la mesura del que sigui possible els seus efectes sobre el mediambient. Així doncs tenim un antic vicepresident ficat a ecologista actiu que ens ha de fer prendre consciència d'un problema que quan ell estava al poder ja estava ben present, potser no en el cap de l'opinió pública, però si en l'agenda dels experts en aquest tema, problema pel què ell en va poder fer ben poc. Dic que ell va poder fer ben poc, perquè jo no sóc ningú per posar en evidència les conviccions ecologistes del senyor Al Gore, que segur que les té, però el que si que m'ha mostrat aquet documental de forma molt indirecta es el poc poder real que tenen els poders polítics als EUA enfront dels interessos de les corporacions. Son les corporacions i no els poders polítics els que governen els EUA i si ho fan als EUA això vol dir que també ho fan a la resta del món.

Per molt ecologista que sigui un president dels EUA o de qualsevol altre país del món, ben poc pot fer enfront d'unes corporacions i unes multinacionals que se'ls importa ben poc l'escalfament global i no se que més coses que no siguin balanços i rendiment econòmics. El senyor Al Gore deixa més que palès en aquest documental que la seva carrera política està més que acabada, ja que amb aquest documental ha posat en evidència més que "Una veritat incomoda", ha posat en evidència el preludi de la tragèdia, i això si que és interessant.