dimecres, d’agost 01, 2007

JO

Una de les darreres propostes cinematogràfiques més interessants que ha produït l'indústria catalana és el film del director mallorquí Rafa Cortes, que amb el títol de "Jo" i amb guió del propi Rafa Cortes i de l'actor català Àlex Brendemühl (el seu és pare alemany) tractat d'analitzar la construcció de la pròpia personalitat i del nostre "jo" a partir de presuposits que no ens questionem.

La trama es senzilla i fins i tot recorrent,però no per això deixa de ser interessant. Un treballador alemany, Hans, es trasllada d'Alemanya a un poble indefinit de Mallorca per treballar fora temporada com a majordom/ma d'obra d'una parella excèntrica formada per una alemany, que ha "robat" la identitat al anterior inquilí de la seva finca, un tal Tanca, i una mena de pintora molt istriònica.

Ja des del primer moment comença a obsesionar a Hans l'ombra d'un omnipresent treballador que l'ha precedit tant en la seva feina com en el seu apartament, alemany i de nom Hans també, fet que crea un cert suspens al respecte de la identitat d'aquest personatge que no apareix ni un sol minut a la pel·licula, però que va tormentant al protagonista fins que aquest arriba a entrar en crisis i replantejar-se la seva pròpia identitat.

Una pel·licula, molt interessant, amb un ritme lent i pausat, amb una llum, uns personatges autòctons que semblen psicopates i uns paisatges que tot i poder ser paradisiacs son del tot tètrics. Sense cap mena, una proposta interessant, amb un argument psicològic que parla sobre la construcció de la personalitat d'un mateix.